Η καλή νοικοκυρά

Ένα πράγμα που δεν έχει "αγγίξει" αυτό το ιστολόγιο είναι η νοικοκυροσύνη.
Και για να μην με λέτε άδικα ξερόλα αποφάσισα να αρχίσω να γράφω για όοοολα όσα δεν έχω γράψει τόσον καιρό ώστε να δείτε πως όντως τα ξέρω όλα απλώς δεν τα θυμάμαι όλα μαζί :)

Πάμε λοιπόν για κάποια χρήσιμα τιπς που η πολυετής εμπειρία μου με έχει διδάξει.

Όλα είναι ύλη
Το βασικότερο όλων είναι το υλικό που καλείται κάποιος να καθαρίσει. Γιαυτό κάθε φορά που αγοράζεις/ανακαινίζεις/νοικιάζεις το οτιδήποτε έχε ως προτεραιότητα τον τρόπο συντήρησης και φροντίδας και όχι την εμφάνιση ή την γκλαμουριά του.

Πατώματα:
Το μωσαϊκό καθαρίζει ευκολότερα και "δείχνει" την λιγότερη βρώμα. Το ξύλο επίσης.
Πλακάκια άσπρα, μάρμαρα γυαλιστερά ή οτιδήποτε ανοιχτόχρωμο και απαστράπτον θα το βλαστημάς καθημερινώς και αδιαλείπτως. Τα πολύ σκούρα γκρι που είναι τσι μοδός είναι επίσης σκατένια γιατί φαίνονται όλες οι σκόνες και οι τρίχες. Ειδικά αν είσαι φυσική ξανθιά σαν κι εμένα θα χρειαστεί να τα βάψεις μαύρα .
Αν παρόλα αυτά η μοίρα σ'εριξε σε ζαχαρί φουλ γυαλιστερό πλακάκι 50χ50 το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το σφουγγαρίζεις με ξύδι (το μόνο που δεν αφήνει σημάδια), καθημερινά. Να χρησιμοποιείς το σφουγγαρόπανο σαν σκούπα, μαζεύοντας τα σκουπιδάκια σε μια γωνία που στην συνέχεια μαζεύεις εύκολα με σκουπάκι. Αυτό συνήθως παίρνει το μισό χρόνο απ'οτιδήποτε άλλο και έχεις πάντα (ή σχεδόν πάντα) ένα καθαρό πάτωμα.
Όλες οι άλλες λύσεις/συνδυασμοί είναι χρονοβόροι και λιγότερο αποδοτικοί. Μην τρώμε και τον χρόνο μας στα τέσσερα...

Έπιπλα:
Φρόντισε να έχεις ανοιχτόχρωμα έπιπλα. Δεν φαίνεται η σκόνη παρά μόνο μετά από μήνες. Γυάλινες επιφάνειες και πολλά μπιχλιμπίδια αποκλείονται. Αν σ'αρέσουν είσαι άξιος της μοίρας σου.
Αν παρόλα αυτά κληρονόμησες μια υπέροχη τραπεζαρία της γιαγιάς σου σε σκούρο καφέ (αυτές με τα λιονταρίσια πόδια) και δεν θες να την βάψεις άσπρη (με πολύχρωμες καρέκλες "δένει" μούρλια) η μόνη λύση που έχεις για να μην είσαι κάθε μέρα ξεσκονίζουσα είναι το τραπεζομάντιλο.
Ξέρω-ξέρω... τα σεμεδάκια/καρέ είναι πολύ πασέ και δεν είσαι και καλή και στο κοπανέλι. Χρησιμοποίησε όμως την φαντασία σου και ρίξε πάνω ένα ριχτάρι, μια χλαμύδα ή δυο άμφια βρε αδερφέ και "πέρασέ" το ως στυλιστική άποψη. Αλλιώς...σουϊφερ ημερησίως προ φαγητού.

Τζάμια/Καθρέφτες:
Εδώ την πάτησες. Θέλουν πλύσιμο σχεδόν κάθε 15μέρες. Αν δε, έχεις παιδιά/σκυλιά/γατιά μάλλον εβδομαδιαίως. Αν πάντως δεν κινδυνεύεις από δακτυλιές, μικρές παλάμες ή πατουσίτσες και το μόνο πρόβλημα είναι η σκόνη μπορείς να τα περνάς με το γνωστό σουϊφερ σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αναβάλεις το πλύσιμο μέχρι και για ένα μήνα. Το ξυδάκι τα κάνει αόρατα! Ειδικά το λευκό.

Κουζίνα/Μπάνιο:
Δυο χώροι που απαγορεύεται το μαύρο χρώμα. Όσο πιο άσπρα τόσο καλύτερα. Άλατα, λάδια, δακτυλιές, σκατολοϊδια, σιχαμάρες, στο άσπρο φαίνονται τόσο όσο επείγον είναι το καθένα να καθαριστεί. Κοινώς: αυτά που φαίνονται πρώτα, αυτά ΠΡΕΠΕΙ να καθαρίζεις. Αν είσαι μποέμ γύφτουλας και αφήνεις κιτρινίλες στη λεκάνη και σάπια φαγητά στο νεροχύτη είσαι άξιος της μοίρας σου. Εκτός και αν η οικολογική σου συνείδηση σου επιβάλει να προστατεύεις μαζί με την καρέτα-καρέτα και την σαλμονέλα και τον στρεπτόκοκκο. Το ξύδι και η σόδα είναι τα καλύτερα φιλαράκια σου εδώ. Το μεν ξύδι γυαλίζει και ξεβρωμάει η δε σόδα απολυμαίνει και ασπρίζει. Σε συνδυασμό με χοντρό αλάτι ξεβουλώνουν αποτελεσματικότατα. Ο βόρακας επίσης είναι χρήσιμος σε μούχλα και κολλημένες σκατούλες το δε λεμόνι αρωματίζει και μαζί με αλάτι κάνει σκαρμπ σε κολλημένες βλακείες.

Ρούχα:
Αποφεύγουμε οτιδήποτε θέλει σίδερο. Αν σ'αρεσουν τα t-shirt με στάμπες ψυχεδελικές ή hard rock αντικατέστησέ τα με αντίστοιχα jersey ή σύμμεικτα που δεν τσαλακώνουν. Επίσης growup: βάλε κάνα μπλουζάκι της ηλικίας σου. Πουκάμισα, κοστούμια και φορεματάκια τύπου Τζάκυ Ο αν έχεις να τ'αγοράσεις έχεις και να τα στείλεις καθαριστήριο οπότε ... στείλτα. Παρόλα αυτά, ένα μέτριο αποτέλεσμα με τα πουκάμισα επιτυγχάνεται αν τα κρεμάσεις βρεμένα και καθόλου στυμμένα σε μια κρεμάστρα και τα αφήσεις να στεγνώσουν έτσι.
Οι λαδιές σε κάθε ύφασμα φεύγουν αν πριν χώσεις το ρούχο στο πλυντήριο ρίξεις πάνω στη λαδιά λίγο Αβα . Τα λευκά ασπρίζουν αν προσθέσεις μαζί με το απορρυπαντικό ένα φλυτζάνι σόδα. Τα χρωματιστά δεν ξεθωριάζουν αν τα πλύνεις και τα απλώσεις ανάποδα. Τα τζην ΔΕΝ ΣΙΔΕΡΩΝΟΝΤΑΙ! Έλεος με τις τσακίσεις στο σκισμένο και ξεβαμμένο τζην... είναι γυφτιά. Επίσης αν δεν έχεις μωρό δεν χρειάζεται να σιδερώνεις : εσώρουχα, κάλτσες, πετσέτες, σεντόνια. Ειδικά τα τελευταία αν τα πλύνεις και τα απλώσεις διπλωμένα και μετά τα φυλάξεις επίσης διπλωμένα (βάζοντάς τα κάτω-κάτω στην στοίβα κάθε φορά) δεν χρειάζονται τίποτα. Το αυτό και με τις πετσέτες. Καλό δίπλωμα και οι πιο καθαρές στον πάτο.

Ψηλά ψηλά και καθαρά:
Καλό είναι μια φορά στο τόσο να ανεβαίνεις σε μια σκαλίτσα και να καθαρίζεις το πάνω μέρος ντουλαπιών/πορτών και φωτιστικών. Όχι από βίτσιο αλλά όλα τα πιτσι-πιτσι που μαζεύονται εκεί, με ένα απαλό αεράκι, κατεβαίνουν στα χαμηλά πατώματα και αν δεν τα ρουφήξεις με την μυτούλα σου τότε τα βρίσκεις να ξεκουράζονται σε όλες τις επίπεδες επιφάνειες. Άρα, μια φορά στο τόσο λίγη δουλειά στα ψηλά, σου γλιτώνει πολύ δουλειά στα χαμηλά.

Ψυγείο/Κουζίνα/Μικροκυμάτων/πλυντήριο
Ο,τι βλέπεις, όποτε το δεις, το καθαρίζεις. Έτσι γλιτώνεις σοβαρές ασθένειες και το επίπονο -μια φορά το χρόνο- άδειασμα όοοολου του ψυγείου ή τρίψιμο -μου φεύγει η μέση- του φούρνου. Επίσης αποφεύγεις τα κολλημένα μυγάκια στην γλίτσα εκτός αν το χρησιμοποιείς ως εντομοπαγίδα οπότε... πάσο. Ξύδι με σόδα κι εδώ θαυματουργά. Αν μυρίζει το ψυγείο βάλε ένα φλυτζανάκι ξύδι αποβραδίς, το ίδιο και στα ντουλάπια. Το πλυντήριο αν το βάζεις μια φορά το μήνα να δουλεύει μόνο με ξύδι και σόδα σε υψηλούς βαθμούς το καθάρισες από τα άλατα. Τον φούρνο αν τον ανάψεις για μισή ώρα πριν τον καθαρίσεις θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα οι αηδίες.

Μην ξεχνάς ότι το πιο βρώμικο πράμα στο σπίτι είναι το σφουγγαράκι του νεροχύτη, μετά ο ίδιος ο νεροχύτης, μετά οι διακόπτες και μετά η λεκάνη της τουαλέτας. Παράξενο ε; Κι όμως ισχύει!
Και όπως έλεγε κι η γιαγιά μου :Καλύτερα να χέσεις στο σαλόνι παρά να'ναι βρώμικος ο νεροχύτης σου! Σοφές κουβέντες...

Τέλος, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις ένα πρόγραμμα στον εαυτό σου και να αποδεχθείς μια ώρα αρχύτερα ότι δεν είσαι Σμυρνιά, αρχοντονοικοκυρά, παινεμένη και δακτυλοδεικτούμενη αλλά δεν θες κιόλας να σε καλέσουν σε talk-show για να αναλύσεις την διασταύρωση μικροοργασμών για την δημιουργία νέων, οικόσιτων πολιτισμών. 


Α! και κάτι άλλο... πλένε που και που και καμιά κουρτίνα και κάνα μαξιλάρι... δεν είναι αυτοκαθαριζόμενα. 

3 σχόλια:

Afrikanos είπε...

Ψάχνοντας στον Γούγλη (καλώς τον Γούγλη τον Γουγλάααακηηηη μαααας:) ) βρήκα ότι οι ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΣΜΟΙ συνήθως προηγούνται του μεγάλου οργασμού, ο οποίος μπορεί να κρατήσει αρκετά λεπτά.
Δεν βρήκα τίποτα για την διασταύρωση των ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΣΜΩΝ όμως και την δημιουργία νέων (τις υπόλοιπες λέξεις δεν τις κατάλαβα;) ).
Πάντως αν σε καλέσουν σε talk-show γι' αυτό πες το μου...πρώτο τραπέζι πίστα θα είμαι!!!

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΚΛΑΙΩΛΕΜΕΑΠΟΤΑΓΕΛΙΑ!!!!!!!
:) :) :) :) :)


(and as we say here in Texas: I don't need Google, my wife knows everything ;) )

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

απο χθες ψάχνω να βρω κάτι να σώσω την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ τυπογραφική γκάφα που έκανα και δεν βρίσκω!

Ως αυτοτιμωρία, το αφήνω ως έχει ώστε να πληρώσω το τίμημα με σεμνότητα και αυταπάρνηση :)))

ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑ ΕΤΣΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ!!!!

Afrikanos είπε...

Χαχαχαχαχα χαχαχαχα

Αυτο είναι σωστό! Και θα πλερώσεις αντιστοίχως! :))))))))

Αχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Από το Blogger.

Disclaimer

I would like to apologize to anyone I have not offended. Please be patient. I will get to you shortly.

Φίλοι και γνωστοί

Αρχείο

Αναγνώστες

Follow by Email

eXTReMe Tracker


.