Ice Age κι όχι μόνο

Ως νοικοκυρούλα χαρωπή, σε χαλεπούς καιρούς, αναγκάζομαι να επινοώ διάφορα τρικάκια για να κάνω οικονομία. Ένας τρόπος λοιπόν είναι να μην πετάω φαγητό. Κανένα φαγητό. Εκτός απο φοβερή οικονομία για το πορτοφόλι είναι και απίστευτη οικονομία χρόνου να βρεις τρόπους να υπάρχει πάντα κάτι να μασουλήσει η οικογένεια (με τη στενή και την ευρύτερη έννοια: με τόσους που μπαινοβγαίνουν εδώ μέσα). Εκτός φυσικά απ' το πολιτικό statement του πράγματος, το πεταμένο φαγάκι είναι ζεστά λεφτά στο σκουπιδοτενεκέ σου... 
Ενας χρυσός άνθρωπος ανακάλυψε την κατάψυξη κι εγώ παραθέτω τις εμπειρίες μου μ'εναν καταψύκτη:

Κανόνας Νο 1
Πάντα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια που είναι πιο μανιτζέβελα και γεμίζουν όλα τα κενά. 
Tip: Με ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφουμε τι περιέχει το σακουλάκι μας και την ημερομηνία που το βάλαμε.
Κανόνας Νο 2 
Χωρίζουμε την κατάψυξή μας νοητά σε 3 ή 4 μέρη. Για τους καταψύκτες με συρτάρια αυτό είναι ήδη έτοιμο, για τις άλλες, τις ενιαίες μιλάω: Βάζουμε πάντα κρεατικά σε μια μεριά, όσπρια σε άλλη, λαχανικά αλλού κ.ο.κ. Έτσι ξέρουμε εύκολα και με μια ματιά τι μας λείπει ή τι μας περισσεύει για να το φάμε γρήγορα.

Παμε να δούμε τώρα ανα κατηγορία, τι και πως:

Όσπρια:
Ολα μα ΟΛΑ τα μαγειρεμένα όσπρια καταψύχονται. Όπως και να μαγειρεύτηκαν - ψητά, βραστά, σουβλιστά, κοκκινιστά, λεμονάτα, σούπα, ξερά - μπαίνουν στο σακουλάκι τους. Χρειάζονται λίγο ζέσταμα μετά το ξεπάγωμα, να "πιουν" τα νερά τους αλλά είναι νοστιμότατα σαν να μαγειρεύτηκαν την ίδια στιγμή. 

Λαχανικά
Επίσης όλα, ανεξαρτήτως τρόπου μαγειρέματος. (Το σπανακόρυζο μόνο, τσου. Και γενικά ό,τι περιέχει ρύζι.... σπάει και θρυμματίζεται και γίνεται αηδία). Ωμά λαχανικά, πλυμμένα και ζεματισμένα, επίσης μπαίνουν άφοβα. Από κρεμμύδια μέχρι καρότα κι από φασολάκια μέχρι ρόκα. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα φυλλώδη λαχανικά (χόρτα κ.α.) χρειάζονται ζεμάτισμα πριν, οπότε και θα προορίζονται μόνο για μαγείρεμα μετά την απόψυξη. 
Μαρούλια, ωμές ντομάτες, αγγούρια δεν μπαίνουν.
Οι ντομάτες μπαίνουν μόνο πολτός και είναι μια θαυμάσια λύση αντί για "ντοματάκια" εμπορίου. 
Τα μυρωδικά αν τα ψιλοκόψεις διατηρούν φοβερό άρωμα και υφή. 
Πατάτες μόνο πουρές ή τηγανιτές. 
Επίσης ψημένοι ή άψητοι κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες και γενικά όλοι οι κεφτέδες.

Φρούτα
Τα περισσότερα φρούτα (πλυμμένα και σκουπισμένα) διατηρούνται. Απλώς μαλακώνουν και μετά την απόψυξη μπορούν να γίνουν μόνο χυμός, πουρές ή μαρμελάδα. Σε μορφή πουρέ διατηρούνται τέλεια. Οι μπανάνες δεν, καθόλου και τίποτα.
Τα εσπεριδοειδή διατηρούνται μόνο σε χυμό. Είναι πολύ βολικό πάντως να έχεις στυμμένο λεμόνι σε παγοθήκες.

Κρέας
Όλα, όπως, όποτε. Εμείς βάζουμε μέχρι και τα καλαμάκια που περισσεύουν απ'το σουβλατζίδικο. Μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα, λίπος,μπιφτέκια ψημένα ή άψητα, κεφτεδάκια. Επίσης ο ζωμός απ΄το μοσχαράκι που βράσατε για το γιουβέτσι. 

Ψάρια
Επίσης όλα, όπως όποτε. Μέχρι και ψαρόσουπα (χωρίς το ρύζι).

Ζύμες-Ψωμιά
Όλες, είτε ζυμάρια, είτε η πίτα έτοιμη. Πίτσες επίσης, ωμές ή ψημένες. Κέηκ ψημένα. Ψωμάκι σε φέτες ή ολόκληρο (με ξεπάγωμα 30'' στο μικροκυμάτων γίνεται σαν να βγήκε μόλις απ΄το φούρνο.) Ζύμη ψωμιού. Πίτες για σουβλάκι, αραβικές, σπρινγκ ρολλς. 

Γαλακτοκομικά
Γραβιέρα, μυζήθρα (μαλακιά και σκληρή τριμμένη), μαλάκα, στάκα, κασέρι, τυρί σε φέτες για τοστ. Τριμμένα όλα τα κίτρινα.
Όχι το γάλα, το ανθότυρο και το γιαούρτι, γενικά όχι μαλακά άσπρα τυριά. Η φέτα μόνο τριμμένη.
Tip: Βάλτε μερίδες ζαμπόν-τυρί σε αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο και έχετε πάντα φρέσκα να φτιάξετε τοστάκια. 

Ζυμαρικά
Επίσης όλα. Μαγειρεμένα φυσικά. Παστίτσιο μαγειρεμένο και ωμό(χωρίς μπεσαμέλ), κανελόνια επίσης. Ο,τι έχει βρασμένο ζυμαρικό μέσα καταψύχεται άνετα. 

Εκτός κατάψυξης:
Σε λάδι διατηρείται η γραβιέρα (σε μερίδες) για πάνω απο 6 μήνες
Σε αλάτι "ψήνεται" και διατηρείται το χοιρινό και τα μικρά ψαράκια (καθαρισμένα) . Σε λάδι αφού "ψηθούν" απ'το αλάτι. 
Τα μισοχαλασμένα φρούτα τα καθαρίζουμε και είτε τα βράζουμε με ζάχαρη κάνοντας μια ανάμικτη μαρμελάδα είτε τα πολτοποιούμε καλά και ανακατεύουμε με γάλα για ένα νόστιμο ποτό. 
Αν έχουμε υπόγειο (δροσιά και υγρασία) αποθηκεύουμε σταφύλι βάζοντας στην άκρη του κοτσανιού μια ρώγα να "πίνει" το τσαμπί. Κρατάει μέχρι και 2 μήνες.

Καλά κρασά :)

5 σχόλια:

Afrikanos είπε...

όλα καλά κι υπέροχα, και τιπς από διάφορες μεριές (που ξέρω και δεν ξέρω) :)

Αλλά αυτό με ... ΤΗΝ μαλάκα, θα πρέπει να τους το εξηγήσεις! :)

Και το βασικότερο όλων, να μην ξεχνάνε τις πόρτες του ψυγείου ανοιχτές!!!

;)

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

αυτό το τελευταίο με πλήγωσε :)

Afrikanos είπε...

Γιατί?

Το 'χεις κάνει κι εσύ?

:) :) :)

Raggedy Man είπε...

Χμμμμμμμμμμ... Χρήσιμο.

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

είναι Raggedy Man?
ωραια :)))

Από το Blogger.

Disclaimer

I would like to apologize to anyone I have not offended. Please be patient. I will get to you shortly.

Φίλοι και γνωστοί

Αρχείο

Αναγνώστες

Follow by Email

eXTReMe Tracker






.